DARP eindigt zoals seizoen was

Afgelopen zaterdag werd op het randmeer voor Spakenburg de Herfstrace gevaren door Botters, Schouwen, Aken en vele andere platbodems.
De Herfstrace is de traditionele afsluiting van de DARP competitie. De DARP heeft als doel het zeilen met platbodems te bevorderen en kennis over het zeilen met deze authentieke schepen te bevorderen. De 21 wedstrijden die dit jaar op de dinsdagavonden werden gevaren verliepen grotendeels erg rustig qua weer maar heftig qua strijd. De wind heeft het dit jaar af laten weten was de gezamelijke conclusie van de schippers. Dit gaf ook een verschuiving weer in de einduitslag, sommige schepen zeilen beter met weinig wind.

Bij de botters won de BU.59 van Henk en Marrie van Halteren voor het eerst na 30 jaar deelname de competitie, een prestatie van formaat waar het team aan boord hard voor heeft gewerkt. De zeilen worden beter, de schepen worden in steeds betere wedstrijdstaat gebracht en tactisch zeilen is wat de schippers en hun bemanningen steeds meer onder de knie krijgen. De BU65 werd tweede en de HN3 die de Zuidwal won 3e. Bij de Herfstrace won bij de botters de HN.3, Aken de `Vrouwe Reinie` en bij de schouwen de `Albertha`.

De race op zaterdag telde niet mee voor de competitie. Maar met 22 deelnemers was het veld groot te noemen. Ook deed aan de Herfstrace voor het eerst een jeugdbotter mee, de BU3. Jeugd heeft de toekomst en daar is de organisatie van de DARP dan ook erg trots op. De dag begon met mooi weer maar veranderde rustig aan in de middag naar een regenachtige dag met weinig wind. Al met al een waardige afsluiting van de DARP met het gemiddelde weerbeeld van het jaar. En de schippers warmde zich na de wedstrijd op in het clubhuis van WSV de Eendracht, hier werden de daguitslagen en de competitie uitslagen bekend gemaakt tijdens een prijsuitreiking, nog lang werd er nagepraat over het zeiljaar. De botters kunnen nu weer de helling op of onder zeil, het seizoen is voorbij de winnaar is bekend, de botter BU.59, de lemsteraak “Visarend” en de Staverse Jol “Albertha”.

DARP uitslagen
-Aken-klasse-
1.Visarend – Visserman Lemsteraak
2.Vrouwe Hendrika – Lemsteraak
3.BU17 – Hoogaars
4.BU37/Mosselkraker – Visserman Lemsteraak
5.Hekseketel – Lemmeraak
6.Vrouwe Reinie – Zeeschouw

-Schouwen-klasse-
1.Alberta – Staverse Jol
2.Bonaparte – Schokker
3.Nootsaek -Zeeschouw
4.Vr janne wous – Zeeschouw
5.BU.87 – Schouw

-Botter-klasse-
1.BU.59 – stalen botter
2.BU.65 – botter
3.HN.3 – kleine botter
4.BU.12 – botter
5.BU20 – botter
6.BU16 – kleine botter
7.HK89 – botter
8.WR.54 – wieringer aak
9.HK60 – pluut
10.BU.5 – botter
11.UK.67 – botter
12.BU.210 – botter
13.HN.11 – botter
14.BU.113 – botter
15.RD.3 – pluut
16.BU.26 – Visserman schouw
17.BU.33 – botter
18.BU.101 – botter
19.BU.3 – kleine botter