Jeugdbotter BU3 doet mee met Herfstrace

10734126_737292036318549_8422252257569109037_n

De kleinste botter in de haven heeft een mooi verhaal. Ooit gered van de sloop en de ondergang vanaf de oude Melkfabriek. Opgeknapt door drie enthousiaste mensen in de jaren 80 en 90 en daardoor de naam BU3 gekregen, naar de drie mensen die het initiatief namen.

Het verhaal van de BU3 begint op de helling van Nieuwboer. Eind jaren 30 en begin van de oorlog waarschijnlijk gebouwd voor plezier en als jachtje met kajuit. Wat er na de oorlog mee is gebeurd is weinig over bekend, tot Jan Schuurman met 2 andere botter liefhebbers dit schip redde van de te ontruimen terreinen achter de melkfabriek. Enkele jaren geleden is het scheepje opgekocht door Piet Dekker uit Kortenhoef, één van de oprichters van Vereniging Botterbehoud en vervend promotor van botters en Nederlandse Scheepsbouw. Piet Dekker heeft vele schepen in zijn leven gevaren en behouden, een voorbeeld is de WR54 die ook in Spakenburg ligt. Tevens gaf hij het vak van scheepsbouwer aan velen door. Piet Dekker heeft net voor zijn overlijden in 2011 nog de gerestaureerde BU3 te water zien gaan, hij heeft er helaas niet meer mee kunnen zeilen.

De weduwe van Dekker, Ronnie Dekker heeft daarna gezocht naar een koper voor het kleine scheepje. Het scheepje was ondertussen in hernieuwde staat gebracht door Peter Schouten, leerling van Dekker.Toch werd een nieuwe eigenaar lang niet gevonden. Maar in de stichting Spakenburgse Botter vond zij uiteindelijk een goede oppasser voor het scheepje. De vrouw van Dekker wilde ook graag dat de BU3 naar Spakenburg zou gaan. Er werd vorig jaar gelijk door een aantal enthousiaste mensen een plan gesmeed om dit de jeugdbotter te laten worden en in 2014 is het scheepje meerdere keren ingezet voor Jeugdzeilen vanuit WSV de Eendracht. Ook werd de BU3 meegenomen op kamp van de jeugdzeilers. De zeilertjes waren enthousiast en wilden met de BU3 daarom aan het einde van dit jaar eens deelnemen tegen haar grote zussen.

De jongens en meisjes starten voor de grote botters uit. Ze gingen de strijd aan. Helaas nam de wind het schip niet mee en werd het dus afhaken. Maar volgend jaar zijn ze er weer bij. Het schip is ondertussen verkocht. De nieuwe eigenaar  heeft dezelfde doelstelling als de weduwe van Piet Dekker, hij heeft hiervoor de stichting Nautisch Erfgoed. Het schip mag de komende jaren ingezet worden om het botterzeilen door de jeugd te blijven bevorderen. De DARP, Bruine Vloot Spakenburg en WSV de Eendracht zetten zich voor dit initiatief in.