imageZeilen met veel vrolijkheid!

Al vroeg liep het Maatjeshuis bij WSV de Eendracht goed vol! Iedereen had er zin in. De koffie van Henk Vedder vloeide rijkelijk en de onderlinge gesprekken waren vol enthousiasme.
Rond half elf verscheen Leo de Jong om het Palaver te doen. Vanwege het jubileum had hij wat verrassingen, die hier verklapt en uitgelegd werden. Om 12 uur klonk het startschot en zeilde de hele vloot over de startlijn: “Nee, nee”, riep Leo, “dit sein is voor de aken. De botters starten pas om 12:10u.” Opnieuw starten dus voor de botterteams. Voor de gastfotografen een uitgelezen kans om de schepen op rij nog es in beeld te brengen. Voor en tijdens de start knip je vaak de mooiste plaatjes. Met weinig wind is dat ook het geval bij de boeironding(en) en ja hoor: bij de eerste te ronden boei E8 was het raak!

De BU20 en een schouw waren met de ronding bezig, de BU 16 werd buiten de boei gemanoeuvreerd en draaide bij de boei om om deze dit keer wel te ronden en daardoor leek het zeilen meer op het spel: “Vier op een rij”… Er was geen beweging in te krijgen. Langzaam dreven de vier richting Vogeleiland. In de tussentijd gingen de achterliggende schepen er na hun ronding snel vandoor al kruisend op weg naar de EM16. Na de 4e jachtbebakening moest de EM10 nog gerond worden: de voorste schepen moesten nog wel kruisen richting finishlijn, maar de hekkensluiters bezeilden die in een keer.

Het was vochtig koud geworden op het water. Het was dan ook geen straf om aan het verzoek van Leo te voldoen en linea recta naar het clubhuis terug te gaan. Van daar gingen de schippers fietsend naar de pier; één bemanningslid deed dat (hard)lopend.
Eenmaal op de pier kreeg de schipper een kleurig DARP mandje met flesje bier als de hardloper er ook was. Daarna samen snel terug naar ’t Maatjeshuis en daar het gekregen biertje opdrinken. Deze ludieke verlenging van de zeilw werden er door wat baklustige mannen heerlijke hamburgers en saté’s op de hete plaat gelegd die bij de hongerige zeilers gretig aftrek vonden.
Had Leo al rond vijven de uitslag van de dagrace gedaan (HK60 – eerste), speciaal voor de 30e DARP Herfstrace kwam burgemeester Melis van de Groep de uitslag van de competitie bekendmaken. De prijswinnaars van elke klasse kregen een prachtige houten emmer met opdruk van hun scheepsnummer of -naam.

20131017-213902.jpgAls klap op de vuurpijl werd Evert de Graaf ‘Puup’ naar voren geroepen. Had hij eerst al zijn tweede prijs opgehaald, nu kreeg Evert een ware vuur’doop’: Van Evert Puup’ werd hij omgedoopt tot Evert ‘Pluum’!
Na alle lovende woorden van de burgemeester viel Evert namelijk de eer te beurt met de ‘Pluum’ van de gemeente Bunschoten/Spakenburg onderscheiden te worden! Zijn bijna 89-jarige moeder Hentje de Graaf en andere familieleden waren hiervan als eregasten trotse getuigen. Tot slot werden de vrijwilligers in het zonnetje gezet, nu ook Pieter de Vos, die al jaren de DARP website en de FBpagina beheert. Gingen sommigen al huiswaarts, voor een grote groep bleef het nog een poosje te gezellig: voorlopig de laatste avond waarop de DARP leden elkaar zouden treffen. Het was een meer dan geslaagde en feestelijke editie van de DARP. We wensen ieder een knusse wintertijd toe en hopelijk: tot volgend jaar – 22 april 2014!

Verslag Marian Korpadi. https://www.facebook.com/bruinevlootspakenburg

 

DARP voor 30e keer gezeild

In april van dit jaar starte traditiegetrouw de DARP competitie weer op. Na een koude winter was het moeilijk opstarten voor de deelnemers wat resulteerde in een lage opkomst op dinsdag 9 april. Voor het eerst werd een wedstrijd afgelast omdat nog te veel schippers niet klaar waren om te zeilen. Wat de pret uiteindelijk niet drukte was dat na de ‘verloren’ race nog 19 andere dinsdagavonden konden worden gezeild. Het resulteerde in een succesvol seizoen met strijdbare deelnemers.

De DARP start in het voorjaar altijd met een schippersvergadering. De organisatie geeft hier de mogelijkheid om inbreng te geven voor het komende jaar. Enkele wijzigingen in de handicaps zijn hier altijd aan de orde. Dit jaar was er nog een heugelijk nieuwtje te melden door de organisatie, namelijk dat niet alleen WSV de Eendracht als basis dient voor de competitie maar dat aan de start van het 30e seizoen ook Vereniging de Bruine Vloot zich hierbij aansluit. Dit heeft geresulteerd in meer samenwerking en een gezamenlijke race, de Koster tot Kapelaanrace in september, de race gaat van Spakenburg naar Volendam.

Veel wind was er dit jaar niet. Na een mooi voorjaar begonnen de schepen na de zomerstop aan de laatste wedstrijden, deze hadden nog een beslissende factor voor de botter-klasse. De BU65 en de BU12 streden om de eer. Na de zomer is het voor de schepen bijhouden wie voorop ligt in de competitie, dit kan normaliter door de uitslagen op internet te volgen maar die worden na de zomer niet meer geplaatst om de spanning op te bouwen, opletten dus. Afgelopen zaterdag was de afsluitende Herfstrace met daarna de prijsuitreiking. De BU65 won voor de BU12 de competitie, bij de aken won de Vrouwe Hendrika en bij de schouwen (overigen) won de Albertha een Staverse jol. De bemanningen en schippers werden door burgemeester van de Groep toegesproken bij de prijsuitreiking. Hij noemde de wedstrijden een verrijking voor het dorp, waar hij graag mee pronkt tegenover zijn collega’s in den lande.
De burgemeester benoemde ook de functie van opleiding die de DARP voorstaat. De DARP is in basis een oefencompetitie waarin mensen met schip en bemanning kennis kunnen maken met wedstrijdzeilen en zeilen met platbodems. Getuige de vele jeugdige bemanningsleden in de zaal is de animo voor botterzeilen nog niet afgenomen.

De burgemeester had voor de DARP-voorzitter Evert de Graaf nog iets speciaals in petto. Bij de prijzen had de burgemeester de BU17 (schip van Evert de Graaf) vergeten in de uitslag te noemen, toen dit alsnog werd gedaan kreeg Evert daarbij gelijk de gemeentelijke onderscheiding de Pluim uitgereikt. Evert de Graaf heeft als mede-initiatiefnemer de DARP opgezet en doet dit nu 29 jaar, en 30 zeilseizoenen. De Graaf heeft zich volgens de jury van de Pluim altijd ingezet om mensen te activeren en te betrekken bij het zeilen. Daarom kreeg hij uit handen van burgemeester van de Groep de pluim, Evert de Graaf riep in zijn korte maar krachtige toespraak op om vooral dit initiatief dat DARP heet door te blijven zetten, en mensen blijven betrekken bij het zeilen met deze klassieke en monumentale schepen. Een mooi einde voor de DARP van 2013.

De DARP bestaat uit 20 avondwedstrijden per jaar. Verder nog de dagwedstrijden Voorjaarsrace, Eendrachtsrace (voor de Zuidwal), Koster tot Kapelaanrace en de Herfstrace als afsluiting. Er doen sinds 1984 gemiddeld 27 schepen mee, in 2013 waren dit er 25, grootste deelname 35 schepen. Gemiddeld zeilden dit jaar elke dinsdag tussen de 100-125 mensen mee. De DARP heeft een informatieve site op www.dedarp.nl De DARP staat open voor deelname van alle originele typen Hollandse rond- en platbodems, of die afgeleid zijn daarvan.

Verslag Pieter de Vos