19 tot 21 augustus 2016 werd voor de 74e keer op het markermeer de Flevo race gezeild. Deze oer oude landelijke zeil wedstrijd wordt georganiseerd door de Koninklijke roei & Zeil vereniging Muiden. De Flevo race worden altijd gekenmerkt door het groot aantal professionele zeilers en schepen uit diverse landen wat deze wedstrijden een flinke internationale tint geeft. Er werden 5 wedstrijden gezeild verdeeld over 3 dagen met veel verschillende weersomstandigheden. Vrijdags was het schitterend weer met zeer moeilijke zeil omstandigheden, daar de wind alle kanten op draaide en niet boven de windkracht 2 uit kwam. De andere dagen was het weerbeeld totaal anders, veel wind en regen. Met op de laatste dag zelfs een aantal uren uitstel, doordat het op het markermeer harder dan windkracht 7 waaide.

Ook op het Markermeer is de overlast groot met waterplanten en zeewier, De wedstrijdleiding heeft er alles aangedaan om goed in kaart te brengen waar de problemen met wier het grootst zijn, en dit goed aan de deelnemende schepen doorgeven. Nadeel van dit probleem was wel de grote afstanden die moesten worden afgelegd naar de wedstrijd gronden om vrij te blijven van wier velden.

In de oer oude lemsteraken VB klasse was de Visarend van Jeroen ter Haar absoluut de snelste door met 4 1e en een 3e plek glansrijk te winnen.

Team Visarend

Team Visarend, van links naar rechts: Wim Jaap van Goor, Evert Jan Struik, Robin Koelewijn, Hans Koelewijn, Jeroen ter Haar.

 

 

In de ORC 4 scherpe jachten klasse was nieuwkomer de Jelischa van Tijmen de Graaf ook absoluut de snelste door met 1 3e plaats 3 2e en een 1e plaats te winnen.

Team Jelischa

Team Jelischa, van links naar rechts: Tijmen de Graaf, Zeger Bos, Werner Brands, Wim Koelewijn & Sjors Nije,

Beide teams zijn zeer tevreden en kwamen met de Zevija & Berend Moller wissel prijzen terug naar Spakenburg,
Met speciale dank richting sponsor Jachthaven Nieuwboer die achter schermen dit succes mede mogelijk gemaakt heeft.