Herdenking Watersnood 1916 en viering 100 jaar droge voeten

Op 13 januari 2016 is het precies 100 jaar geleden dat de gemeente Bunschoten werd getroffen door een watersnoodramp. Tijdens deze watersnoodramp zijn grote delen van Bunschoten-Spakenburg en Eemdijk onder water gelopen en zijn veel mensen hun bezittingen kwijt geraakt. Om te herdenken wat er in 1916 is gebeurd en om te vieren dat we 100 jaar droge voeten hebben, worden er in 2016 diverse activiteiten georganiseerd in de gemeente Bunschoten.

Aanstaande woensdagavond 13 januari 2016 zal één van de eerste activiteiten plaatsvinden. Met een herdenkingsbijeenkomst in de Noorderkerk te Bunschoten en aansluitend een fakkeltocht door het historische centrum, wordt het Watersnoodjaar 1916-2016 ingeluid.

Herdenkingsbijeenkomst
Tijdens de bijeenkomst wordt teruggeblikt op de watersnood in 1916 en wordt vooruit gekeken: hoe kunnen we onze droge voeten behouden? Er worden verschillende beelden uit 1916 getoond. Daarnaast is er een samenspraak tussen een historicus en burgemeester Van de Groep. De bijeenkomst in de Noorderkerk te Bunschoten start om 19.00 uur.

Licht- en geluidsshow
Aansluitend aan deze herdenkingsbijeenkomst vindt om 20.00 uur een fakkeltocht plaats. Onder begeleiding van fakkels, lampionnen (kinderen mogen deze zelf meenemen) en klokgelui leidt de tocht door het centrum van Bunschoten. Hier zal ook een waterwolf (groot vuur) worden ontstoken. Nadat de waterwolf ontstoken is, start een licht- en geluidsshow in de Oude Haven. Door deze spectaculaire show wordt de situatie uit 1916 verteld en nagebootst. Na de show leidt de fakkeltocht verder langs gedenkwaardige punten die te maken hebben met de watersnoodramp uit 1916. Deelname aan de fakkeltocht is gratis,

Overige getroffen gemeenten
Niet alleen de gemeente Bunschoten werd in 1916 getroffen door een watersnoodramp. In de rampnacht braken op diverse plekken rond de Zuiderzee de dijken door. Verschillende gemeenten werden getroffen door het water. Ook Marken werd zwaar getroffen: hier vielen zestien dodelijke slachtoffers. Net als de gemeente Bunschoten organiseert Marken verschillende activiteiten om de watersnood te herdenken. Een van die activiteiten vindt plaats op 14 januari aanstaande. Tijdens een officiële herdenking in Marken onthult minister Schultz van Haegen een monument ter nagedachtenis aan alle slachtoffers.

Watersnoodkrant
Meer informatie over de activiteiten die in de gemeente Bunschoten worden georganiseerd, is te vinden in de speciaal hiervoor uitgebrachte Watersnoodkrant of via facebook.com/watersnood1916. De digitale editie van de Watersnoodkrant hieronder te downloaden. Download -> Watersnoodramp krant

Route fakkeltocht

Route Fakkeltocht