Koster tot Kapelaan Race 2012

Betere omstandigheden voor een zeilwedstrijd op het Markermeer konden we niet wensen. Een traktatie van Nederlandse luchten, stevige westzuidwesten wind en gezellige deelnemers! Vrijdagavond was het verzamelpunt in Muiden, alwaar we bij Ed in het kommetje van de stichtinghaven konden neerstrijken. Prachtige avondtocht daarheen, alles bezeild. Na de nodige gezelligheid in de Mol en Ome Co konden we iedereen zaterdagochtend bij het palaver met frisse gezichten tegemoet zien. Startschip was dit maal de kotter BU168 met (Grote) Willem van Diermen aan het roer, want Het Wakend Oog (startschip van de DARP-wedstrijden) van Leo de Jong zou deze wedstrijd ook een van de deelnemer zijn. Speciale gasten konden we dit jaar verwachten uit Urk, twee zeeschouwen, de UK102 en de UK175. Ook onze Volendammer vrienden waren weer van de partij en kwamen met twee kwakken zaterdagochtend het startveld tegemoet varen, de VD84 en de VD172.

De wedstrijd begon bij Pampus, met een kruisrak richting Amsterdam, vervolgens ruime wind naar ’t Paard van Marken, aan de wind richting Edam en de finish in de Gouwzee vlak voor Volendam. Het bijzondere van een wedstrijd op open water met veel wind is dat de onderlinge verschillen van de schepen veel kleiner worden. Zeiloppervlak, loefbijters, gebruik van bijzeilen, geveegde konten, ranke scheepsvormen, al deze factoren die de zeileigenschappen van een schip beïnvloeden kregen bij deze wedstrijd niet de overhand. Gewoon hardzeilen op de best mogelijke manier. Zo zat er tussen het snelste schip en de laatste binnenkomer een tijdverschil van maar 35 minuten. Dat is op een wedstrijd van drie uur bijzonder weinig. Dit jaar heeft cafe De Dijk in Volendam ons uitstekend geholpen met de invulling van onze zaterdagavond. We konden hier niet alleen de prijsuitreiking houden, maar ook met alle deelnemers een vismaaltijd van gebakken slibtongetjes en kabeljauw nuttigen, waarna de voetjes van de vloer gingen op de 70’s en 80’smuziek van een live band die De Dijk had geregeld.

De prijsuitreiking werd verzorgd door Henk (Sjek) van de Groep, die de wisselbokalen en de aanmoedigingsprijs uitdeelde. De aanmoedigingsprijs ging naar Leo de Jong met Het Wakend Oog, die een splinter in het oog kreeg. Tien minuten voor de start brak de gaffel van het grootzeil. Geen wedstrijd meer, maar toch nog op de kluiver en de fok naar Volendam gezeild. Het wordt niet moeilijk voor Het Wakend Oog om volgend jaar hun score te verbeteren. In de klasse Aken ging de eerste prijs naar de BU17 van Evert (Puup) de Graaf, die gemakshalve de enige deelnemer in deze klasse was, na het uivallen van Het Wakend Oog. In de klasse Overige Schepen won de UK102, helaas heeft de UK175 de wedstrijd niet meegezeild wegens te weinig bemanning, maar daar verwachten we een revanche van voor volgend jaar. Dan de klasse Botters. Hierin werd de BU65 van Ruth Heinen nummero uno. Gewonnen van de gedoodverfde winnaar VD153 van Harry Bootsma die op de tweede plaats eindigde, gevolgd door de BU20 van Henk van Dorst op de derde plaats. Voor de volledigheid een overzicht van alle gefinishte schepen met het tijdstip van finishen:

 • BU17   13:44
 • BU65   13:48
 • VD153   13:54
 • BU20   14:02
 • HN3   14:03
 • BU59   14:07
 • UK102   14:10
 • HK89   14:12
 •  VD172   14:13
 • SCHOKLAND  14:17
 •  VD84   14:19

Om op zondagochtend met een bakkie bij De Dijk op het terras te zitten en alle deelnemers een voor een te zien uitvaren en zeil zetten richting thuishaven is een prachtige afsluiting van een zeer geslaagd weekend Koster tot Kapelaan. We krijgen al weer zin in de Koster tot Kapelaanrace 2013!

Koster tot Kapelaan Commissie Henk van Halteren, Henk van de Groep, Evert de Graaf, Leo de Jong, Marike Schokking