DARP eindigt stromachtig

De competitie voor de rond- en platbodems in onze gemeente zit er weer op. Een seizoen zoals zovelen zullen sommige van u denken, maar niets is minder waar. Dat de schepen bemand worden door doorzetters is in de afgelopen 28 seizoenen van de DARP wel gebleken, maar seizoen 28 is er één die de boeken ingaat als vernieuwend en extreem. In de eerste plaats was het weer extreem, een warm voorjaar een natte zomer en een mooi najaar is niet wat de schippers gewend zijn. Vele avonden stond er fors wind, wat resulteerde in schades en overboord geslagen bemanningsleden. Ook stormachtig waren de nieuwe handicaps bij de botters. De botters voeren dit jaar op een handicap berekend uit de uitslagen van afgelopen jaren. Frappant is dat achteraf de winnaar toch nog kon winnen met een puntenaantal dat de helft was van de nummer 2. De BU65, Vrouwe Hendrika en Albertha mogen zich winnaars noemen dit jaar. Bij de Aken was aan het eind van de competitie het verschil in punten onderling niet meer dan 0,4, bij de botters was dit meer dan 60 punten, tijd dus voor de handicap commissie om hier wat mee te doen. De Albertha het schip van de voorzitter van WSV de Eendracht hield zich ferm en overwon in haar klasse.

De HK60 in vol ornaatDe competitie in Spakenburg die uniek is in den lande mocht ook weer dienen als springplank. Er deden landelijk weer veel schepen van de DARP mee in de grote wedstrijden. De BU17 werd eerste bij de Jan Haringrace. De Heksenketel werd zelfs Nederlands kampioen in de Aken-klasse. De Alberta won ook de Zuidwal net als de Zeeduivel bij de Aken. Opmerkelijk was wel dat bij de Zuidwal geen enkele botter uit Spakenburg in de prijzen viel.

De Herfstrace was herfstig dit jaar, zon, regen en wind wisselden zich afgelopen zaterdag in rap tempo af. 17 schepen begonnen aan de race die tijdens de derby werd gevaren. De doorzetters gaven blijk van karakter om te gaan zeilen tijdens deze belangrijke voetbalwedstrijd. In het voorjaar werd door de DARP organisatie de voorjaarsrace nog verzet voor een derby. Dat dit niet meer nodig is bleek aan het aantal deelnemers. Er werden twee wedstrijden gevaren en de BU17, BU16 en het Diekertje mochten zich winnaars noemen deze dag. Over aandacht mag de DARP dit jaar niet klagen, u heeft via RTV Bunschoten de start en een wedstrijd via DBTV kunnen volgen. De Telegraaf en schippersblad Schuttevaer komen binnenkort met artikelen over de DARP, ook was RTV Utrecht aanwezig. Al met al een prachtig seizoen, volgend jaar is er weer een DARP competitie

Uitslag alle wedstrijden

Uitslag 14 beste wedstrijden (totaal uitslag)

Uitslag Herfstrace

Artikel in de Schuttevear van 20 oktober.

Foto’s van Jan Heuveling, webmaster WSV de Eendracht