Amateurhistoricus haalt verloren visserijnummers boven water

Dat het ene registratienummer meer opvalt dan het andere mag een feit worden genoemd. Bepaalde nummers hebben de landelijke media gehaald, andere totaal niet. Er hebben vroeger echter in ieder geval twee registratienummers in de haven van Spakenburg gelegen die volledig in de vergetelheid zijn geraakt. Jarenlang werd namelijk aangenomen dat de B.U. 209 het hoogst afgegeven nummer van Spakenburg was. Recent onderzoek van amateurhistoricus Reinier Zijl heeft echter uitgewezen dat niet de 209 deze eer toekomt, maar de B.U. 214!

In het Register van schepen en hun eigenaren1 in het archief van de gemeente Bunschoten lijkt de lijst met registratienummers in eerste instantie te eindigen bij het nummer 209 dat in 1895 werd ingeschreven op naam van Peter Bos. Wie echter nieuwsgierig verder bladert, komt al snel uit op een bladzijde waarop in 1899 een “vischboot” werd ingeschreven op naam van ene Heijnen. Deze botter werd ingeschreven op pagina 214 en de betreffende schuit kreeg daardoor de registratietekens B.U. 214 toegewezen.

Noot v.d. webmaster: Dit is n.a.v. een persbericht van Reinier Zijl, ook wel eens meevarend op de BU113. Reinier probeert alle botternummers te achterhalen. Binnenkort zal een interview met hem te zien zijn over dit onderwerp op DB-TV en www.rtvbunschoten.nl