40 seizoenen onder zeil! DARP 2023 weer voorbij.

Afsluiting van 40e Seizoen DARP Competitie met Herfstrace

Afgelopen zaterdag betekende de Herfstrace het eind van de DARP-competitie 2023. Sinds 1984 staat de DARP bekend als een het lokale evenement voor de rond- en platbodems.

Competitie

Dit jaar waren er gedurende 20 dinsdagavonden maar liefst 30 schepen verdeeld over drie klassen in de strijd. Traditiegetrouw was de botterklasse de grootste met 17 enthousiaste deelnemers, gevolgd door de aken met 7 schepen en de overige schepen met 6 vaartuigen.

Dit 40e seizoen kenmerkte zich door een kalme reeks competitiewedstrijden. Het weer was vaak gunstig met niet al te veel wind, waardoor de vaardigheden en kennis van de deelnemers echt op de proef werden gesteld. Dit reflecteerde in de uitslagen, waar een variëteit aan schepen de nummer 1 positie veroverde. Een duidelijk signaal dat er voor eenieder kansen lagen om hoog te eindigen. Uiteindelijk kroonden de BU59 in de botterklasse, BU37 in de akenklasse en BU34 bij de overige schepen zich tot kampioenen.

Herfstrace

Het sluitstuk van deze competitie is traditiegetrouw de Herfstrace, een dagwedstrijd in oktober met prijzen los van het hoofdtoernooi. Na een briefing (palaver) over de race in de ochtend gingen de schepen de haven uit. Vlak voor de start trok een hevige bui met wind en regen over. Gelukkig klaarde het op tot prachtig rustig herfstweer met een windkracht 4. De schepen navigeerden een parcours rondom het Vogeleiland. Halverwege was er een mastbreuk bij de BU32. De breuk kwam als een verassing aangezien er geen windvlaag was en de mast was goed verzorgd en nog maar een half jaar oud. Er gebeurden gelukkig geen persoonlijke ongelukken. In de wedstrijden gebeuren regelmatig kleine ongelukken of er breekt wat, dit is goed opletten voor de bemanning, maar kennis en kunde maakt een goed wedstrijdteam dat hier op kan inspelen. Bij de Herfstrace behaalde de BU113 in de botterklasse de overwinning, bij de aken ging de eer naar de vissermanaak BU37/Mosselkraker en bij de overige schepen was de Staverse Jol Albertha de winnaar.

Prijsuitreiking

’s Avonds werd de feestelijke afsluiting gehouden in het clubhuis van WSV de Eendracht. Tijdens de festiviteiten vond er een loterij plaats en werden natuurlijk de prijzen uitgereikt. Een spannende competitie resulteerde in een boeiende uitslag. Startschipper Jan ten Hove gaf een kort verslag en verhaal over elk deelnemend schip en bemanning. Bij de prijsuitreiking ontving elk schip een prijs en een prachtig jubileum T-shirt.

T-Shirts voor de bemanningen

Dank gaat uit naar de vele vrijwilligers en sponsors. Heinen en Hopman, Stichting Behoud Museumhaven Bunschoten, Zuidwal Wedstrijden, MBO Kiki, Slijterij Henk Peter, de Smid, Scheepstimmerwerf Nieuwboer, WSV de Eendracht, Harry van ‘t Veld (fotograaf), RotorZ (dronefotograaf), Birds Eye View Bunschoten (dronefotograaf) en Vereniging De Bruine Vloot Spakenburg.

Botters zeilend de haven in

Foto: Birds Eye View Bunschoten

Uitslagen zijn hier te vinden

Overzicht wedstrijdgebied